2015. augusztus 24., hétfő

Ha tudnám mi van a kis buksijában...

Na szóval. Már épp kezdjük "megszokni", hogy M 15-ig elszámol, erre tegnap este rádöbbentünk, hogy nemcsak felsorolja, hanem fel is ismeri a számokat. Történt ugyanis, hogy a kölök kitúrt a gép elől. Nemes egyszerűséggel felült a székre és ott maradt. Volt egy-két kísérletünk: kisfiam 9 óra elmúlt, ugyanmennyémá' aludni! (Hozzáteszem, hogy a kölök napközben nem alszik, így jó esélyünk van rá, hogy 8 körül már kidől.)

És nem tágított. Há' persze hogy nem. A képernyőkímélő elvarázsolta (szigorúan a betűk és a számok után...). Majd egyszercsak elkezdett számolni. Hát mit mondjak, kábé percekig nem tértünk magunkhoz. A gyerek megnyomja a számot a billentyűzeten és utána mondja. Szóval ISMERI a számokat. Egy-egy szó már elhagyja a kis száját. Ahogy egyre inkább ki tudja magát fejezni = egyre inkább megértjük őt = egyre könnyebb... Főleg, mióta a PECS-nél rájöttünk (bár nem a "klasszikus" értelemben használjuk, már ha autizmusnál van ilyen kategória... :D ) , hogy azért ő igenis képben van, és látja a dolgok összefüggéseit.

1123346567829ööööööööööööööööööööööööööööööüüóőúúúúkoő



Öööö, itt most annyi történt, hogy nagyjából két percre szabadon maradt a gép... :D 
(Azt hiszem a Jézuska hoz egy gyereklaptopot... ;) )

Nem tudom mi történhetett. Vagy az, hogy elkezdtem neki D-vitamint adni, vagy az hogy tejmentesen kezdett étkezni néhány hete (nem, nem a GAPS miatt, de ha allergiavizsgálatok miatt kijön a glutén is, akkor szemléletváltás lesz a kis fejemben ezzel kapcsolatban... :D ). Vagy B húzza őt magával, és ahogy B boldogan fedezi fel az összefüggéseket, és az, hogy hatással van a dolgokra, M-nél is most kezd összekapcsolódni valami a buksiban. Mondjuk ez a legvalószínűbb, bár lehet, hogy egy kicsit mindegyikben van valami és együtt hozzák ... :D

Meg az is lehet, hogy miután megnyugodtam (tényleg!), hogy M fejlődése beindult, "leeresztettem" és elfogadtam, hogy a dolgok úgy vannak, ahogy és bármit hoz az Élet, csak egy lépés a nagy egészben, és végül minden jól alakul. A fiúk által kapott lecke TÜRELEMBŐL lassan beérik :) .

Persze több oldalról támogatom meg magam ezért (és ezek között nem szerepel az alkohol... :D ), erről majd később írok. De most kiegyensúlyozottabb vagyok, legalábbis az autizmussal kapcsolatos aggódás csökkent, így a kölök is kiegyensúlyozottabb :) .

És az, hogy a betűk/számok ennyire lekötik a töpszlit (és most már a géphez is oda kell őt engedni :D ) , kinyitott egy ajtót. Nem fogok azon keseregni, hogy mi nem érdekli a gyereket (pl. bringa, foci...), hanem arra helyezem a hangsúlyt, ami érdekli őt. És mivel Nagy már most egy számítástechnikai vállalkozás fejeként képzeli el a jövőjét, a kisebbik kockának is csak lesz ott helye... ;)

No akkor vissza a jelenbe, készülődés a bölcsibe... :)

1 megjegyzés:

  1. Kedves Krisztina,
    Nagyon érdekes a blogod. Mondom én, mint egy 3 éves - szintén - "ufogyerek" anyukája. :-)
    Ismered ezt? Az Új Germán Medicina kutatásai tudományos magyarázatot találtak az autizmus jelenségére:
    https://www.youtube.com/watch?v=5bPXS8_L_HI
    És ezek alapján egy ilyen gyereket alapvetően nem fejleszteni kell, hanem úgymond stresszoldani, ami pedig nem nagyon jellemző a hagyományos nyugati betegségügyben. Sokkal inkább jellemző a szakszerűen alkalmazott komplementer medicinában. ;-) Én ezzel foglalkozok, és folyamatos javulás van a gyerekemnél, fejlesztés nélkül is.
    Szép napot! :-)

    VálaszTörlés