2012. november 26., hétfő

Mindig figyelnek ránk

Példamutatááás?! Következetessééég?!

Ha két szóval kellene jellemeznem, hogy mi az ami nagyon fontos a gyermeknevelésben, (nem-nem az, hogy szeretjük és tiszteljük őt, mert ez az alap) az a példamutatás és a következetesség. Nálunk ugye ez kiélesedik, mert drága fiam napra pontosan visszaidézi, amikor a fent említett értékek közül valamelyik csorbát szenvedett. És vigyáznunk kell, mert ugye a gyerekek akkor is figyelnek minket, amikor mi észre sem vesszük, és minden pillanatban mutatjuk nekik a jó vagy kevésbé jó példát. (A lányom 5 éves korában azt mondta, hogy ha nagy lesz ő is cigarettázni fog... Ez volt az utolsó szál cigaretta kísérőmondata. Karácsonykor lesz a 4. füstmentes év. :)  )



Na de ami nálunk leginkább működik, az a papagájmódszer. Amikor ugyanazt és ugyanazt ismételjük újra és újra (lehetőleg higgadt fejjel). Nehezített formája amikor munka egyéb okok miatt feszültek vagyunk, drága gyermekeink ezt azonnal megérzik és higgyétek el nem direkt!!!, de őrület közeli határba tudnak kergetni. Ilyenkor elő kell venni (és be kell tartani!) a papagájmódszert. Mint tudjuk a gyerek kicsi és nem hülye, és rögtön kiszúrja, ha te fáradt, elgyötört stb. vagy, és rögtön próbálkozik. A kis határait próbálja feszegetni, de neked ellen kell állnod!  Mert ha fáradtan szabad azt, amit kipihent idegrendszered nem enged, akkor a gyermek ezt úgy tárolja, hogy ezt szabad. Csak egy kicsit tovább kell érte dolgozni (értsd: hiszti).

Nálunk a "harc" a TV/számítógép körül forog. Néha már magam is túlzásnak érzem, hogy a Minimax és a Discovery csatorna között lehet választaniuk (a többi mesecsatornát értelmetlennek vagy egész egyszerűen értéktelennek tartom). Fejlődést mutat irányomban, hogy vasárnap este az egyik kereskedelmi csatorna sorozatát nézhetik 

És hát újraindítjuk a jutalmazási módszert (még a héten az új, átdolgozott kiadást kifüggesztjük), mert én is beleestem abba a hibába, hogy amikor minden rendben egy kicsit lazítunk a "gyeplőn". De a gyermekeim igénylik a kereteket... Úgyhogy újra elő kell kapni a példamutatást és a következetességet :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése