2013. augusztus 15., csütörtök

Te is fiam...?

Nagyjából év eleje óta várjuk, hogy vajh' mikor indul el/meg legkisebb gyermekünk...

Nos ez a mai napig nem történt meg. Szinte már hasonló vehemenciával ugrom a "ráér még, minden gyerek a maga útján/módján halad, ne siettessük" mondatokra, mint autizmus és/vagy ADHD esetében az "ez most nagyon divatos, mindenkire ráhúzzák stb..." mondatokra....

Persze ráérünk... Vagy mégsem... Doktornénink mondta, hogy ő azért - ha 16 hónapos kor tájékán még nem indul el gyermek - javasolni szokott egy neurológiai vizsgálatot és hogy látogassunk meg egy korai fejlesztőhelyet. 

Jelentem a  héten Pindurnak vizsgálata volt. Ő most 16,5 hónapos. Oldalazva, bútorokba kapaszkodva jár, de ha megfogjuk a kezét, akkor rögtön rogyaszt, majd leül... Ha valamit gyorsan el akar érni, akkor mászik (az tökéletesen, szabályosan megy neki, van hogy ezerrel repeszt). De ez az indulás, ez még mindig várat magára. És nem beszél, bár két logomán testvér mellett ez nem igazán zavar... :)

Gyermekpszichiáter és két gyógypedagógus vizsgálta. Nem igazán lepődtem meg az eredményeken, jól sejtettük, mind beszéd- mind mozgásfejlődés tekintetében lemaradt gyermekünk. Azt mondták, hogy már nagyon közel van ahhoz, hogy járjon, és most kell egy picit őt megtámogatni, hogy később (gondolom, mire közösségbe kerül) ne legyen lemaradva a kortársaitól. És minél korábban kezdjük a fejlesztést, annál jobb hatásfokkal működik, tehát nem kell annyit "dolgozni rajta", mintha akár fél vagy egy évvel később kezdenénk. 

TMST. Sokaktól mint szitokszót hallottam, ahány anyukával beszéltem, mindenki utálta, mert a gyerek is utálta. Ezen összenéznek a fejlesztők, mert nekik pedig pont az a tapasztalatuk, hogy egy nagyon jó kis program, ha beépül a családok életébe, és az is nagyon jó, hogy a szülők látják, hogy mennyit fejlődik a gyermek, és ez átsegít(het)i őket a kellemetlenségeken. Én azért tiszta lappal indítok. A nagyoknál ez szóba sem került (a mai nap folyamán láttam, hogy van olyan TSMT torna, amit 9-12 éves gyerekeknél is alkalmaznak), úgyhogy negatív élményektől mentesen vágunk neki ennek az útnak. 

Hónap végén kapok információt a továbbiakról, mindenesetre feliratkoztunk, hogy mindenképp szeretnénk hozzájuk járni. Ismét két nagyon szimpatikus gyógypedagógust ismertem meg a személyükben. És most időben kezdjük/kezdhetjük el a fejlesztést. Most itt a lehetőség, hogy korrigáljuk a dolgokat... 

Újratervezés... :)
 


3 megjegyzés:

  1. Hűűűű, hajrá! A TSMT tutira működni fog, tényleg jó kis program, ha nem 3 évesen kezdik. Mert akkor jön az eszelős ellenállás a gyerek részéről. Mert hetente 1x még poén, de 4-5x már büntetés. Milánnak biztosan passzív TSMT-je lesz először, az csak 15 perc kb naponta, és tényleg aranyos, jó móka! Beszédindításnak is jó állítólag :) Szorítok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen! Hát Milu figyelme finoman szólva csapong, úgyhogy nagyon kíváncsi leszek... ;)
    Akkor tényleg mázlink van, hogy időben vagyunk... :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen! Hát Milu figyelme finoman szólva csapong, úgyhogy nagyon kíváncsi leszek... ;)
    Akkor tényleg mázlink van, hogy időben vagyunk... :)

    VálaszTörlés